Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Küresel Çevresel Fonu (GEF), Orman ve Su İşleri Bakanlığı (OSİB) ve Bakanlığımızın ortaklaşa yürüttüğü "Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım Uygulamaları" (SAY) projesi kapsamında 02-03 Mart 2017 tarihlerinde Konya Anemon Otelde 2017 yılı içerisinde yapılması planlanan proje çalışmaları için çalıştay düzenlenmiştir.
Çalıştaya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden, projenin pilot bölgeleri olan İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinden, Bakanlığımızdan, TAGEM, BÜGEM, FAO ve Orman ve Su İşleri Bakanlığından temsilciler katılmıştır.
Çalıştay'ın açılış konuşmasını yapan İl müdürümüz Seyfettin BAYDAR; Konya'nın Türkiye'nin en kurak bölgesi olduğunu, bu nedenle de İl Müdürlüğü olarak Konya kapalı havzasında Koruyucu Tarım ve İklim değişikliği konularında Ulusal ve Uluslararası birçok çalışmalar yürütüldüğünü belirtti. Baydar; Tarımsal Kuraklık Eylem Planı (TAKEP), Çevre Amaçlı Tarımsal Arazilerin Kullanımı (ÇATAK), Milli Tarım Projesi, Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı ve KOP TEYAP projeleri kapsamında bu konuyla ilgili birçok ulusal çalışmaların yapıldığını ayrıca, Bozkır Ekosistemlerinde İklim Değişikliğine Ekosistem Tabanlı Uyum için Tarım Uygulamaları (EBA), Geleceğin Tarımı Projesi ve Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım Projeleri gibi Uluslararası kurumlarla da çalışmalar yapılarak bu konunun hassasiyetle takip edildiğini belirtti.
Baydar; Tarımsal üretimde gelecek nesillere bırakabileceğimiz en değerli mirasımızın topraklarımız olduğunu, üretim yaparken mevcut kaynaklarımızı da korumanın bizlerin en önemli görevi olduğunu, onun için de bu projenin çok önemli olduğunu, tarımsal üretimde sürdürülebilirliği sağlamak, iklim değişikliği ve kuraklığa karşı tedbir almak amacıyla hem ulusal hem de uluslararası kurum ve kuruluşlarla bu tarz işbirliğinin devam edeceğini belirtti.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Genel Müdür yardımcısı Cafer ORHAN; projenin diğer paydaşı olarak bu çalışmaları önemsediklerini, çalıştay sonucunun da projenin başarıyla yürütülmesi açısından önemli olduğunu belirtmiştir.
FAO proje uzmanlarının proje yönetimiyle ilgili konuşmalarının ardından değerlendirme çalışmalarına geçilmiştir. 2 gün süren değerlendirme çalışmalarında proje alanlarında uygulanacak demonstrasyonlar, alanlar, çeşitler ve miktarları belirlenmiştir.