T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Konya Yeşil Peyniri Hakkettiği Değere Ulaşacak…

Yayın Tarihi : 7.05.2017

Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile TÜMSİAD'ın ortaklaşa organize ettiği ''Yeşil Peynir Üretiminde Kültür Kullanımı ve Hijyen Farkındalığı" projesinin kapanış toplantısı düzenlendi.

Dedeman Otelde 4 Mayıs 2017 tarihinde düzenlenen toplantıya davet edilen basın mensupları, kamu kurumu ve sivil toplum temsilcilerine kahvaltı sunulan programda, Konya Yeşil Peyniri kamuoyunun gündemindeydi.

İlk olarak kürsüye gelen TÜMSİAD Konya Şube Başkanı Berdan Aktan, yeşil peynir projesini ortaklaşa hayata geçirdiklerini söyledi. Proje çalışmaları çerçevesinde hijyen üretimine başlanırken, kontrollü olarak üretimine izin verildiğini ifade eden Aktan, şu an itibariyle 12 firmanın üretim izini alarak sağlıklı bir ortamda üretim yaptıklarını belirtti.

Proje için oluşturulan 22 kişilik heyetin Fransa'ya giderek gezi ve incelemelerde bulunduğunu dile getiren Aktan, "TÜMSİAD olarak hedefimiz ilk önce üretilen ürünlerin Konya ve ülke genelinde, daha sonra ise tüm dünyaya pazarlanmasını sağlamak. Aynı zamanda bu alanda bir marka olmak istiyoruz." diye konuştu.

Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürümüz Seyfettin Baydar da yeşil peynir projesinin hedefine ulaştığına dikkat çekerek şunları söyledi: "Çalışmalar sonunda 12 firma Konya yeşil (küflü) peyniri için üretim izni almış olup, bugün itibarıyla 3 bin ton üretime ulaşmıştır. Üretilen yeşil peynirlerde istenilen damak tadına ulaşılmıştır. Sağlıklı olan küflü peynirimize 2002 yılında yeni adını koyarken Hz. Mevlana'nın türbesiyle müsemma olan yeşil peynir ismi verilmiş olup coğrafi işaret almak için mücadelemiz devam etmektedir. Aynı zamanda kaçak üretim için ceza ve yaptırımlarımızı sıklaştırdık. TÜMSİAD ile birlikte ilk hedefimiz Konya ve ülke genelinde, daha sonra ise dünya ülkelerine üretilen peynirimizi pazarlamayı hedefliyoruz. Bu müstesna ürünümüz tıpkı Fransa'da üretilen Rokfor gibi bir dünya markası neden olmasın. Bu projede emeği geçen ve destek veren tüm kişi, kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum."

Daha sonra Yeşil Peynir Projesi hakkında bilgiler vermek üzere kürsüye gelen Gıda ve Yem Şube Müdürümüz Ramazan Sobayoğlu da şunları kaydetti: "Konya yeşil peyniri yüzde 70-80 koyun sütü, yüzde 20-30 inek sütünden yapılmaktadır. Üretimler yılın 5 ve 7. ayları arasında yapılmakta olup, 9. aydan itibaren pazarlanmasına başlanmaktadır. Yaptırılan mikrobiyoloji analizleri bugüne kadar temiz çıkmış olup hedefe ulaşılmıştır. Aynı şartlarda Fransa'da üretilen Rokfor yaklaşık 40 liraya satılırken, bizim ürettiğimiz küflü peynir ise 12 liradan satılmaktadır." Dedi…