T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Azaltılmış Toprak İşlemeli Ekim Mibzeri Denemeleri Başarılı Oldu…

Yayın Tarihi : 24.05.2017

2015 yılında KOP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından desteklenen ve İl Müdürlüğümüz koordinatörlüğünde;  Konya Toprak, Su ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Karatay ve Karapınar Ziraat Odası Başkanlıkları ve Konya Önder Çiftçi Derneği ortaklığında yürüttüğümüz '' Bitkisel Üretimde Koruyucu Tarım Uygulamaları'' projemiz kapsamında 1 adet '' Azaltılmış Toprak İşlemeli Ekim Mibzeri'' alınmış ve 25 Ekim 2016 tarihinde Karatay İlçesi Şatır Mahallesinde tarla günü düzenlenmiştir. Karatay Ziraat Odası Başkanlığı ile birlikte Şatır ve Yarma mahallelerinde çiftçiler belirlenerek Azaltılmış Toprak İşlemeli Ekim Mibzeriyle anıza; arpa, buğday ve macar fiği ekimleri gerçekleştirilmiştir.

Azaltılmış Toprak İşlemeli Ekim sistemi, prensip olarak toprağı devirmeden tek seferde 10-12 cm toprağı işleyip, işlenen toprağı düzleyip, tohum ekimi yapıp, çoklu tekeri ile toprağın üzerine merdane çekmektedir. Hububat ve ayçiçeği anızlarının üzerine hububat ve baklagil ekimi yapılabilen Azaltılmış Toprak İşlemeli Ekim yöntemi bölgemizde daha önce hiç denenmemiş olup, projemiz vasıtasıyla ilk defa çiftçilerimizle tanıştırılmıştır. Azaltılmış toprak işlemeli ekim, yabancı ot kontrolü ve tohum yatağı hazırlığı için yapılan ve geleneksel toprak işlemeye göre tarlada geçiş sayısını önemli ölçüde azaltan, işçilik, yakıt ve zaman tasarrufu sağlayan bir uygulamadır. Bu sistem, gelecek nesillere miras olarak bırakacağımız topraklarımızı da koruyarak sürdürülebilir tarımsal üretime olanak sağlayacaktır.

Azaltılmış Toprak İşlemeli Ekim Mibzeri ile 2016 yılı Ekim ve Kasım aylarında Şatır mahallesinde hububat anızı üzerine arpa ve buğday ile yağlık ayçiçeği anızı üzerine macar fiği ekilişleri gerçekleştirilmiş olup, İl Müdürlüğümüz tarafından Nisan ve Mayıs aylarında bitkilerin çimlenme durumları ve fizyolojik gelişimleri takip edilmiştir. Arpa tarlalarında çimlenme oranı yüksek olup şuanda başaklanma dönemindedir ve gelişimi oldukça iyidir. Macar fiği tarlasında da çimlenme oranı yüksek olup şuanda çiçeklenme öncesi dönemdedir ve boylanmaya devam etmektedir.

Şatır mahallesi çiftçilerinden Ali KARA, Azaltılmış Toprak İşlemeli Ekim Mibzeri ile yağlık ayçiçeği tarlasında anızı bozmadan yaklaşık 100 dekar alanda macar fiği ekimi gerçekleştirdiğini, normalde 1 hafta sürecek anız bozma, toprak hazırlama ve ekim işlemleri yerine 1 günde bu makine ile aynı işlemleri başarılı şekilde gerçekleştirdiğini, zaman ve yakıt yönünden büyük tasarruf sağladığını, bölgemizde sürdürülebilir toprak koruyucu işlemler bakımından bu tip makinaların kullanımının yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.