T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Meram Çarıklar Mahallesinde Tarla Günü…

Yayın Tarihi : 30.05.2017

KOP Bölge Kalkınma İdaresi 2015 yılı KOP TEYAP Mali Destek Programı kapsamında desteklenen, Konya Toprak, Su ve Çöleşmeyle Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nün ortaklığında, Meram Ziraat Odası Başkanlığı'nın iştiraki ve Meram İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz koordinatörlüğünde yürütülen 'Yeşil Gübreleme-Yeşil İnci Projesi' kapsamında 25 Mayıs 2017 tarihinde Meram İlçesi Çarıklar Mahallesinde 'Tarla Günü' yapılmıştır.

Tarla gününe, ziraat odaları, tarımsal kooperatif ve birliklerden temsilciler,  bölge çiftçileri ve kamu kurumlarından davet edilen misafirler  katıldı.

Tarla gününde bir konuşma yapan Meram İlçe Tarım Müdürü Mahir Keleş, yeşil gübreleme hakkında bilgiler vererek, çiftçilerimizin ve topraklarımızın ihtiyacı olan bir projeyi Çarıklar'da başlatmış olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek 'Yeşil İnci Projesinin' hayırlara vesile olmasını diledi.

Daha sonra kürsüye gelen Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner de projenin bölge çiftçisine neler kazandıracağını anlattı. Öğrendiklerini uygulayan bir çiftçi potansiyeli yaratmak istediklerini iletti.

Yeşil İnci Projesi hakkında bilgiler aldığımız Ziraat Mühendisi Döndü Çakır, proje uygulamaları hakkında şunları söyledi: "Meram İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz tarafından yürütülen; Yeşil İnci Projesinin maliyeti 22.361,00 TL. olup; 2 yıllık uygulama süresi olan bir projedir. Proje bünyesinde, İlçemize bağlı Çarıklar, Yenibahçe , Yeşiltekke,  Hatunsaray, Çukurçimen Mahalelerinde  yaklaşık 100 çiftçiye 60 saat teorik ve 40 saat pratik eğitimler verildi. Belirtilen mahallelerin her birinde 1 örnek çiftçi seçilerek en az 1 dekarlık alanda Adi Fiğ ekimi, yine aynı mahallelerde 1'er örnek çiftçi seçilerek en az 1 dekarlık alanda Macar fiği demonstrasyonu yapılmıştır. 04/03/2016 ve 24/03/2016 tarihlerinde İlimizde düzenlenen Tarım Fuarlarına;  eğitimlerimize katılan yaklaşık 50 çiftçi ile teknik gezi düzenlenmiştir. Demonstrasyon yapılan alanlardan ekim öncesi ve hasat sonrası toplam 20 adet toprak numunesi alınarak topraktaki değişim oranlarına bakılacaktır.

Yüzyıllardan beri toprak muhafaza tedbirleri ve gübre uygulaması dikkate alınmadan (tek düze) yapılan yetiştiricilik tarımsal üretimde kullanılan toprakları verimsizleştirmiştir. Yağışların bitki gelişim evresinde yetersiz olması sahada nadas uygulamalarını zorunlu hale getirmiştir. İdeal Topraklarda bulunması gereken parametreler; Bölge topraklarımızda ideal değerlerin altındadır. Verimsizleşen ve organik madde miktarı giderek azalan tarım topraklarının ıslahına YEŞİL GÜBRELEME yardımcı olacaktır.

Yeşil gübreleme; yeşil gübre bitkilerinin, gelişmelerinin belli bir döneminde bitkiler henüz yeşil iken, toprak altına getirilme işlemidir.Yeşil gübre bitkileri olarak Macar Fiği, Adi Fiğ, Yonca, Çayır Üçgülü, Yem Bezelyesi, Çavdar, Yulaf vb. kullanılmaktadır. Bu bitkiler yalın veya karışım olarak kullanılmaktadır.

Bölgemizde toprak ve su kaynaklarının korunması ve etkin kullanımının sağlanması topraklarımızdaki organik madde miktarını arttırarak birim alandan yüksek verim elde etmek ve gelecek nesillere işlenebilir alanlar bırakmak için; bu toprakların atalarımızdan bize miras kalmadığını; gelecek nesillerin emaneti olduğu bilerek Yeşil Gübreleme yapalım."