T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Konya’da Organik Tarım Alanlarına Eko Turizm Faaliyeti Başlıyor

Yayın Tarihi : 31.07.2017

Bakanlığımızca yürütülen "Organik Tarımı Yaygınlaştırma ve Kontrolü Projesi" kapsamında ilimizde organik tarımı yaygınlaştırmak, tüketicilerimize sağlıklı ve güvenilir ürünler sunmak, organik ürünlerin tüketimini artırmak amacıyla İl Müdürlüğümüz projeler uygulamaktadır.

Bu projelerimizden " Köyümde Organik Tarımı Öğreniyorum; Tanıtıyorum Projesi" gereği yaygın bir şekilde organik tarım faaliyeti yapılan Meram ilçemizin Gökyurt ve Evliyatekke mahallelerine ilimizdeki resmi kurum ve kuruluşlardan oluşturduğumuz gruba yerinde uygulamalı eğitim ve tanıtım hedefli bir teknik gezi düzenlenmiştir. Bu faaliyetimiz kapsamında grubumuz; organik üreticilerimizle buluşacak, görüşecek, üretim sahasında  organik ürünlerin nasıl üretildiğini, üretimde neler kullandıklarını,  organik ürünlerin tüketimine yönelik tüketici gruplarından neler beklediklerini, üretilen ürünlerin kalite standartlarını görerek ve izleyerek öğreneceklerdir. Grup üretim sahalarında gördüklerini izlediklerini çevresindeki dostlarıyla arkadaşlarıyla paylaşacak çarpan etkisiyle organik ürünlerin üretim sistemi yüzlerce kişiye ulaşmış olacaktır. Dolayısıyla organik ürünlerin tanıtımına katkı sağlanacak ve tüketimi artacaktır.

Bu projemizde organik ürünlerin tanıtımının yanı sıra bir amacımızda; Gökyurt mahallemizin sınırları içerisinde bulunan, Hristiyanlığın ilk  dönemlerine ait tarihi kalıntıları ve  bu kalıntıları çevreleyen peri bacalarını andıran muhteşem jeolojik kayalıklar ve yapıları barındıran tarihi antik kentimiz Kilistrayı mahallemizdeki organik tarımla bütünleştirerek " Eko Turizm" e ışık tutmaktır. Eko Turizm son yıllarda ülkemizde oldukça rağbet görmektedir. İnsanlarımız günümüzün gerektirdiği yoğun stresli çalışma ortamlarından uzaklaşarak, pozitif enerji depolayacağı mekanlara doğru yönelmektedir. Dolayısıyla ilimize 50 km gibi çok yakın mesafede bulunan bu değerli zenginliğimizin katma değerini yapacağımız projelerle artıya çevirebiliriz.  Eko Turizmle bölge halkımızın kalkınması sağlayabiliriz.

Bölgemizde uyguladığımız önemli organik tarım projelerimizden biride; KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı finansmanıyla "Organik Tarımda Yaz Seracılığı Projesi" dir. "Bu proje kapsamında Meram ilçemizin Gökyurt, Evliyatekke, Güneydere ve Kayadibi mahallelerinde toplam 9 adet sera yapımı gerçekleştirilmiştir. Seralarımızın 2 adedi 260 m² 7 adedi 504 m² dir. Bu seralarda üreticilerimiz organik sebze üretimi yapacaklardır. Sebze tüketimi halkımız arasında oldukça yaygındır. İnsan sağlığı açısından çok tüketilen ürünlerin organik olması büyük önem arz etmektedir. Bu proje bölgenin kalkınmasına destek olacaktır. Bu mahallelerimiz de ağırlıklı olarak organik sebze üretimi yapılmaktadır. Bölgemizde havaların geç ısınması ve erken soğuması nedeniyle sebzelerin hasat süresi oldukça kısa olmaktadır. Bu durum üretici gelirini başka bölgelere göre oldukça aşağıya çekmektedir. Bu proje sayesinde hasat süresi uzayacak, ve üreticilerin geliri artacaktır. Aynı zamanda organik pazarlara sebze arzının süresi uzayacak ve tüketici sağlığı da korunmuş olacaktır. Amacımız bu projeyi bu ilçemizde ve diğer ilçelerimizde artırarak devam ettirmektir,"

 İlimizde 1212 üretici 32.389 da alanda organik tarım yapmaktadır. Buğday, vişne, kiraz, çilek, badem, üzüm, elma mısır, ceviz, havuç, yonca, arpa, nohut, fasulye, patates gibi ürünler ilimizde organik olarak üretilen ürünlerdir.

Tüm tüketicilerimizi organik ürün tüketmeye; tüm üreticilerimizi de organik ürün üretmeye davet ediyoruz.