T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Başarının Yolu Eğitimden Geçer...

Yayın Tarihi : 8.12.2017

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz; modern, güvenli, sağlıklı ve kaliteli tarımsal üretim sistemlerinin ilimizde yerleşmesi amacıyla projeler uygulamaktadır. Uygulanan bu projelerde toplum sağlığı, tarımsal verimlilik ve çevrenin korunması ön plana çıkmaktadır. Güvenli gıda üretimi ve tüketimi, aynı zamanda çevrenin korunması bilinçli bir toplum olmakla mümkün olacaktır. Bilinçli bir toplum olmanın yolu da eğitimden geçmektedir. İl Müdürlüğümüz bu görüşten hareketle tarımsal üretimimizde karlılığı, verimliliği, güvenli ve sağlıklı gıda üretimini yaygınlaştırmak amacıyla işe kendi personelini eğitime tabi tutmakla başlamıştır. Bu kapsamda İl Müdürlüğümüz ve 31 İlçe Müdürlüklerimizden olmak üzere toplam 120 personele yönelik " İyi Tarım Uygulamaları" konulu bir eğitim düzenlenmiştir. İyi Tarım Uygulamaları Eğitimi; Bakanlığımız İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanlığı Proje Koordinatörü Dilek UYANIK ve Gönül  BOZBAY TAŞDEMİR , Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Kadir ALICI ve İyi Tarım Uygulamaları birim sorumlusu Neslihan ÖZALIR tarafından verilmiştir.

Düzenlenen eğitimde açılış konuşmasını yapan İl Müdür Vekilimiz Fevzi TOSUN; Tarımsal üretimde kullanılan kimyasal ilaç ve gübrelerin olumsuz etkileri insan ve toplum sağlığı üzerindeki zararları her geçen gün artarak kendini hissettirmeye başlamıştır.  Artık tüm bu olumsuz etkilerin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Bu amaçla kimyasal gübre ve tarımsal savaş ilaçlarının hiç ya da mümkün olduğu kadar az ve kontrollü kullanıldığı tarımsal üretim sistemlerine geçilmesi gerekmektedir. İşte bu üretim modellerinden biride İyi Tarım Uygulamalarıdır. Bu gün burada bu üretim sisteminin ilimizde yaygınlaşması için öncelikli olarak kendi personellerimizi eğitmek istedik. Bu eğitimi alan personelimiz, İyi Tarım Uygulamaları üretim modelinin esaslarını, kriterlerini öğrenecek ve burada öğrendiklerini ilçelerindeki üreticilere aktaracaklardır. İlimizde 2010 yılından itibaren İyi Tarım Uygulamaları kapsamında üretim yapılmaktadır. 2010 yılında 10 üretici ve 4592 da alanla yapılan İyi Tarım üretimi 2016 yılı itibarı ile 761 üreticiye ve 234.522 da alana yükselmiştir. İyi Tarım Uygulamaları kapsamında ilimizde ağırlıklı olarak tıbbi aromatik bitkiler ile meyve ve sebze grubu üretilmektedir.  İyi Tarım Uygulamaları kapsamında üretim yapan üreticileri Bakanlığımız desteklemektedir. İlimizde 2016 yılında 706 üreticiye 103.059 da alan için 7.015.582 TL destekleme ödemesi yapılmıştır. Bakanlığımızca 2017 Yılı İyi Tarım Uygulamaları Desteklemesi Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair 2017/39 No'lu Tebliğ ile yayımlanmıştır. Bu tebliğe göre ;

 

2017 Yılı İyi Tarım Uygulamaları Desteği            (TL/da)

Meyve Sebzede Grup Sertifikasyon                           40

Meyve Sebzede Bireysel Sertifikasyon                      50

Süs ve Tıbbi Aromatik Bit. Grup Sertifikasyon          80       

Süs ve Tıbbi Aromatik Bit. Bireysel Sertifikasyon    100   

Çeltik (Bireysel ve Grup Sertifikasyonu)                     10

Örtü altı (Bireysel ve Grup Sertifikasyonu)                150

2017 İTUD Talimat ve İş Takvimi önümüzdeki günlerde hazırlandığında İlçe Müdürlüklerine gönderileceğini ifade ederek konuşmasını tamamlamıştır.           

Açılış konuşmasından sonra düzenlenen eğitim faaliyeti katılımcıların eğitim sunumlarıyla devam etmiştir.

Ülkemizde de İyi Tarım Uygulamalarında önemli bir adım atabilmemiz için üreticilerimizin ve tüketicilerimizin bu konuda bilgilendirilmesi büyük önem arz etmektedir. Sağlıklı ve güvenli gıda tüketimi ülkemiz insanlarının da en büyük HAKKI dır.   Talep artışıyla arzda artacağına göre bu konu daha da önem kazanmaktadır.