T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Sokakta Kıyma Çekene Ceza!

Yayın Tarihi : 23.08.2017

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüze ulaşan ihbar ve şikayetlerde, özellikle Kurban Bayramı döneminde kesilen hayvanlardan elde edilen kıymaların, uygunsuz yerlerde ve hijyenik olmayan koşullarda çekildiği ve vatandaşın sağlığı ile oynandığı ifade edilmektedir. Mahalle aralarında, seyyar ya da sabit olarak ilgisiz kişi ve kişilerce, sağlık ve hijyen koşulları hiçe sayılarak, temizlik ve dezenfeksiyondan uzak bir şekilde kıyma çekimi yapılması uygun değildir. Kişisel ve çevresel temizlik kurallarının ihmal edilmemesi, hastalık yapan ve bozulmaya neden olan mikroorganizmaların ete bulaşmasının önlenmesi son derece önemlidir. Bu faaliyette kullanılan kıyma makinalarının aylarca depo ve bodrumlarda bekletilmiş, bakımı ve dezenfeksiyonu yapılmamış olması, açık ortamda imal edilen kıymaya yabancı madde karışması ihtimali, hijyenik olmayan ortamlarda üretilen sucuklara katılan baharat ve diğer katkı maddelerinin bakteri, toksin, zararlı kimyasal maddeler içermesi ihtimali insan sağlığı açısından risk arz etmektedir. Dolayısıyla Kurban etlerinin parçalanması, muhafazası, kıyma çekimi ve sucuk üretiminin hijyenik ortamda yapılması zorunluluktur.

Kurban vecibesini yerine getiren vatandaşlarımızın, hijyenik ve sağlıklı bir şekilde kurban etlerini tüketmeleri ve dolayısı ile halk sağlığının korunması amacıyla etlerin parçalanması ve kıyma çekimlerinin kasap dükkanları ve marketlerin et reyonlarında yapılması gerekir.

Sucuk üretiminin ise ileri işlem gerektirdiği için Bakanlığımızdan Et ürünleri Onay Belgesi almış Et Ürünleri İşleme Tesislerinde yaptırılması gerekir.  

İlçe Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüklerimizce, Kurban Bayramı süresince denetimler arttırılarak ruhsatsız olarak Kıyma çekimi ve sucuk üretimi yapan yerler hakkında idari para cezası uygulanacaktır.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.