T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Çiftçimizin Yeni Umudu Japon Armudu Bahçelerimiz Kuruldu…

Yayın Tarihi : 26.12.2017

KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı 2016 yılı Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi (TEYAP) Mali Destek Programı kapsamında desteklenen; Konya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz tarafından yürütülen 'Çiftçinin Yeni Umudu Japon Armudu' projesi kapsamında Ereğli ilçesinde 6 farklı parselde toplam 25 dekar alanda Atago çeşidi Japon armudu bahçeleri kuruldu.

Ereğli ilçesi Gaybi mahallesinde Belceağaç mahalle muhtarı İsmet AKGÜL'ün bahçesinde İlçe Kaymakamı Ömer Lütfi YARAN, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Orhan SOYLU, İlçe protokolü ve meyvecilikle uğraşan çiftçilerimizin katıldığı Fidan Dikim Töreni gerçekleştirilmiştir. Törende Ereğli İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Orhan SOYLU; İlçemizde son yıllarda ekonomik olarak bazı ürünlerin gelir getirmemesinden dolayı çiftçilerimizde memnuniyetsizlik olduğunu biliyoruz. İlçemizi, yüksek gelir getirecek alternatif üretim çeşitleri ile tanıştırmak ve bu hususu eğitim ve yayım yolu ile yaygınlaştırmak amacıyla bu proje yürütülmektedir. Japon (Asya) armudunun çiçeklenme, hastalık ve zararlılar, depolanma ve ticari değer açısından büyük avantajları bulunmaktadır. Amacımız Japon (Asya) armudunu ilçemizde yaygınlaştırarak gelecek yıllarda Ereğli ilçemizi armut konusunda üretim merkezi haline getirmektir. İlçemize bu desteği sağlayan Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'na ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüze teşekkür ederiz dedi.

Ereğli ilçesinde bulunan ZMS Tarımdan tedarik edilen 5.050 adet yarı bodur OHF-333 klon anaç üzerine aşılanmış Atago çeşidi 1.sınıf Japon Armudu fidanları demonstrasyon amaçlı olarak Ereğli İlçesi Gaybi mahallesi İsmet AKGÜL – 5.396 m2, Gaybi mahallesi Recep AKKAŞ – 5.000 m2, Hortu mahallesi Cemil BAYRAK – 6.000 m2, Yıldızlı mahallesi Mehmet Cengiz YAMANER – 3.666 m2, Yıldızlı mahallesi Halil KARAMAN – 2.500 m2 ve Büyükdede mahallesi Mahmut TÜREMEN – 2.377 m2'lik alanlarda 4.00 – 1.25 m sıra arası/üzeri mesafelerle toprakla buluşturulmuştur. Söz konusu bahçelerde 2018 yılı Nisan ayında malzemeleri proje kapsamında tedarik edilen çift sıralı damlama sulama sistemleri kurulacaktır.

Proje kapsamında verilen teorik eğitimler tamamlanmış olup, son toplantı Belceağaç mahallesinde gerçekleştirilmiştir. Proje uygulama eğitimleri ise budama, sulama, ilaçlama, hasat ve depolama gibi işlemler döneminde muhtelif zamanlarda gerçekleştirilecektir.