T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Bitki Koruma Ürünleri Takip Programı Eğitim Ve Bilgilendirme Toplantısı Dedeman’da Yapıldı…

Yayın Tarihi : 9.02.2018

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı; Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğümüzce düzenlenen  "Bitki Koruma Ürünleri Takip Programı Eğitim ve Bilgilendirme Toplantısı" 7 Şubat 2018 tarihinde Dedeman Otel'de gerçekleştirildi. Programa Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını temsilen Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yunus Bayram, Gıda Tarım ve Hayvancılık Konya İl Müdürü Seyfettin Baydar, TKDK İl Koordinatörü Hakan Doğan, Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof Dr. Cevat Aydın, SÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nuh Poyraz,  Ulusal Hububut Konseyi Başkanı Özlem Taşpınar, Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil Çalış, Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, Karatay Ziraat odası Başkanı Rıfat Kavuneker ve Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Kadir Alıcı katıldı.

Programın açılışında konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Konya İl Müdürümüz Seyfettin Baydar, bu sene yapılan Bitki Koruma Ürünleri Takip Programı Eğitim ve Bilgilendirme Toplantısı'nın "karekod" sistemiyle diğer senelerden farklı olduğunu söyleyerek başladı sözlerine. Zirai mücadelenin bitki korumanın en hassas alanı olduğunu söyleyerek, "Gübreler ve tohum tabi ki önemli ama en hassas yönetilmesi ve en bilinçli olunması gereken nokta bu husus" diyerek konunun önemini ortaya koydu. Çiftlikten çatala, tarladan sofraya gıda güvenliğinin altını çizdi.

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil Çalış da, Bitki korumu ürünlerinin elektronik reçete uygulaması olan karekod uygulamasıyla ve geçilmesiyle alakalı yapılan çalışmaların tarladan sofraya takip herkesin arzu ettiği konuların başında geldiğini söyledi. Yapılan değerlendirmelerde aceleci davranıldığının vurgulayan Çalış, Milli Tarım Projesi kapsamında tarımda köklü değişikliklerin meydana geldiğini dile getirdi. Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Kadir Alıcı da, bakanlığın tarım ürünlerinin üretim sürecinin ve bu süreçteki girdilerin ve kullanılan kimyasalların kayıt altına alınması, tarımın izlenebilirliği açısından çalışmalar sürdürdüğünü aktardı.

Programın açılışında kürsüye davet edilen Bakanlığımız Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yunus Bayram, bitki koruma ürünlerinin tavsiye edildiği gibi dozunda ve usulüne uygun kullanılması gerektiğini söyledi. Aksi takdirde insan sağlığının, diğer canlıların, çevrenin ve doğanın olumsuz etkileneceğini aktaran Bayram, bu anlamda bilgilendirme çalışmalarını tüm hızıyla sürdürdüklerini ve 2018 yılının ilk toplantılarına Konya'dan başladıklarını aktardı.

Dünyanın gittikçe kentleştiği ve tarım arazilerinin de her geçen gün azaldığını aktaran Dr. Yunus Bayram, "Tüm bunlar devam ederken dünya nüfusu ve tüketim alışkanlığı ve miktarı gittikçe artıyor. Sofra gittikçe küçülmekte ama sofraya oturanlar gittikçe artmaktadır. Bugün dünyada 800 milyon insan açlık çekmektedir. Sofranın küçüldüğü ve sofraya oturanların gittikçe artığı bir ortamda mevcut alandan maksimum düzeyde yararlanma zorunluluğu doğmaktadır. Mevcut birim alandan ne kadar ürün elde edebiliriz? Bunun çalışmalarını sürdürmekteyiz" diye konuştu.