T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İyi Tarım Uygulamaları Destekleme Başvuruları Devam Ediyor...

Yayın Tarihi : 28.02.2018

Tarımsal üretimde kullanılan kimyasalların (ilaç, gübre gibi) olumsuz etkilerinin insan ve toplum sağlığı üzerindeki zararları artarak kendini hissettirmeye başlamıştır. Tüm bu olumsuz etkilerin ortadan kaldırılması amacıyla kimyasal gübre ve tarımsal ilaçların hiç ya da mümkün olduğu kadar az ve kontrollü kullanılmasını sağlayan üretim sistemlerine geçilmelidir. Bu üretim modellerinden biri de İyi Tarım Uygulamalarıdır.

İyi Tarım Uygulamaları; çevreye duyarlı, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen, doğal kaynakları korumayı hedefleyen, kayıt sistemi ile tarımda izlenebilirlik ve gıda güvenliğini sağlayan oldukça yaygın ve kabul gören tarım biçimidir.

Aynı zamanda İyi Tarım Uygulamaları; gıda güvenliği konusunda " Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları (HACCP)", entegre mücadele (IPM) ve entegre bitki yetiştiriciliği (ICM) ilkelerini esas alarak; ürünleri tüketecek insanı, çevreyi, üretimde çalışan işçilerin hak ve refahını ve üreticinin karını bir arada gözeten ilkeler dizinidir. Şeffaf bir izlenebilirlik, mutlak koşuldur. Yani, toprak hazırlığından başlayarak yetiştiricilik sırasındaki tüm faaliyetleri ve ürünlerin üretim yerinden son tüketiciye kadar olan zinciri incelemeye olanak verecek şekilde kayıtların tutulduğu bir üretim biçimidir.

İyi Tarım Uygulamaları gerek kaliteli ve verimli bir tarımsal üretim gerekse güvenli gıda tüketimi açısından oldukça önemlidir. İyi Tarım Uygulamaları ile üreticilerimizin kazancı ve rekabet gücü artacağı gibi tüketicilerin sağlığı da korunmuş olacaktır. 

Avrupa da İyi Tarım Uygulamaları ile ilgili gelişmeler, tüketici talepleri ve Avrupa Perakendecileri Ürün Çalışma Grubu' nun güvenli ve sağlıklı gıda temin etme istekleri sayesinde gelişim göstermiştir. Bu nedenle ülkemizde de iyi tarım uygulamalarında önemli bir adım atabilmemiz için tüketicilerimizin bu konuda bilgilendirilmesi büyük önem arz etmektedir. Sağlıklı ve güvenli gıda tüketimi ülkemiz insanlarının da en büyük HAKKI dır.   Talep artışıyla arz da artacağına göre bu konu daha da önem kazanmaktadır.

Dünyadaki bu gelişmelere paralel olarak;  28.05.2014 tarih ve 29013 Sayılı Resmi Gazetede İyi Tarım Uygulamalarına ilişkin yönetmelik  son şekliyle yayımlanarak  yürürlüğe girmiştir.  Ülkemizde iyi tarım uygulamalarına uygun tarımsal üretim yapmak isteyen üretici veya üretici birliklerinin İTU ( İyi Tarım Uygulamaları ) Sertifikası alabilmeleri için, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlara başvuru yapması gerekmektedir. Bakanlığımızca yetki verilmiş Kontrol Sertifika Kuruluşları vardır. Bu kuruluşlara ait bilgiler bakanlığımız web sayfasında mevcuttur.

İlimizde 2017 yılı itibariyle ; 23 ilçede 1500 üretici, toplam 211135,593 da alanda meyve, sebze, tıbbi ve aromatik bitkiler ve gül  üretimini  İyi Tarım Uygulamaları yönetmeliği çerçevesinde  yapmıştır.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı; İyi Tarım Uygulamaları faaliyetlerinin kontrollü bir şekilde yaygınlaştırılması, İTU üretimin kayıt altına alınması, eğitim ve yayım yoluyla üreticilerin bilgilendirilmesi, etkin ve düzenli bir denetim sisteminin oluşturulması gibi çalışmalarının yanı sıra İyi Tarım Uygulamaları yapan üreticilere, her yıl almış oldukları tarımsal desteklemelere ek olarak İyi Tarım Uygulamaları desteği ödemesi yaparak  İyi Tarım Uygulamaları yaygınlaşmasını hedeflemektedir.

Bakanlığımız tarafından 2017 yılında yapılacak olan destekleme ödenmesi ile ödemeye ilişkin usul ve esaslar açıklanmıştır.

İyi Tarım Uygulamaları Yönetmeliği gereğince üretim yapan  çiftçilere, meyve ve sebze üretim alanları için dekar başına yapılacak destekleme ödemesi;  bireysel sertifikasyon  50 TL,  grup sertifikasyonu 40 TL'dir. İyi Tarım Uygulamaları (Örtü altı) üretimi yapan üreticilere dekar başına yapılacak destekleme ödemesi (Bireysel ve Grup Sertifikasyonu) 150 TL'dir. İyi Tarım Uygulamaları tıbbi ve aromatik bitkiler ve süs bitkileri üretimi yapan üreticilere dekar başına yapılacak destekleme ödemesi, grup sertifikasyonu 100 TL, bireysel sertifikasyon 80 TL'dir.  Çeltik üreticilerine dekar başına (Bireysel ve Grup Sertifikasyonu ) 10 TL ve su ürünleri (Levrek, çipura, alabalık) (250.000 kg'a kadar) (Bireysel ve Grup Sertifikasyonu) 0.25 TL dir.

 

İyi Tarım Uygulamaları desteklemesine başvurmak isteyen üreticiler; 05 Şubat 2018 tarihinden itibaren 30/03/2018 günü mesai saati bitimine kadar İyi Tarım Uygulamaları Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair 2017/39 nolu Tebliğ'de yayınlanan Başvuru dilekçesini (EK-3), Destekleme talep formunu (EK-4),  Yetkilendirilmiş kuruluşlardan alacakları 2017 yılı içerisinde geçerliliği olan İTU Sertifikasını ve Yetkilendirilmiş kuruluşlarca düzenlenen İTU Destekleme Ödemesi Sertifika Ekini (EK-6) ÇKS'ye kayıtlı oldukları il/ilçe müdürlüklerine teslim etmeleri gerekmektedir. Ayrıca Örtüaltı üretiminde İyi Tarım Uygulamaları yapan çiftçilerin Örtüaltı Alanlarda İyi Tarım Uygulamalarına Ait Kayıt Sistemi Belgesini ( EK-7) de teslim etmeleri zorunludur.

İlimizde İyi tarım Uygulamaları yapan çiftçilerin; herhangi bir aksaklığa neden olmadan, il/ilçe müdürlüklerine başvuru tarihlerine ve şartlarına uygun şekilde belgelerini teslim etmeleri  önemle duyurulur.